COVID-19 Sonrası  Nesnelerin İnterneti ile Akıllı Sağlık

COVID-19 Sonrası  Nesnelerin İnterneti ile Akıllı Sağlık

Nesnelerin interneti (IoT), sağlık teknoloji hizmeti veren kuruluşların, ilk önceliği  olacak .

Forrester Research’e göre, COVID-19’un neden olduğu olumsuzluklar ortadan kalktığında, nesnelerin interneti (IoT) sağlık teknoloji hizmeti veren kuruluşların  ilk önceliği  olacak .

En son rakamlar , büyük nesnelerin interneti hizmeti verenlerin  APAC’de sunduğu çalışmaların sadece % 7’si  akıllı  sağlık teknolojileri olduğunu gösteriyor

Forrester’ın ana analisti Achim Granzen, Future IoT’a verdiği demeçte . “Kriz birçok fikir ve çözümü tetikledi, ancak hem teknolojiler hem de süreçler için daha stratejik bir yaklaşıma bakacak zaman yoktu. Bu, akut kriz arkamızda olduğu sürece hükümetlerin, sağlık hizmeti sağlayıcılarının ve diğerlerinin odağı olacak ”dedi.

 

Dijital ve uzak teknolojiler için destek

Mevcut virüs salgınının ortasında Granzen, dijital ve uzak teknolojilerin kullanımında da çarpıcı bir artış gözlemledi.

“Video konferans artık her yerde mevcut ve bu da işletmeleri çalışır durumda tutarken sosyal mesafeye yardımcı oluyor. Bu genellikle kuruluşları yeni teknolojileri planladıklarından daha hızlı adapte etmeye teşvik etti ”dedi. “Diğer alanlarda da bu daha hızlı benimsenmeyi görüyorum – okullar video derslerine dönüşüyor ve hatta dini toplantılar çevrimiçi olarak yürütülüyor.

Granzen, teknolojinin genel olarak  bu krizle savaşmaya uygun ve hazır olduğunu söyledi.

“Kişisel uzaktan izleme cihazlarının veya uygulamalarının kullanımını görüyoruz – Hong Kong, yüksek riskli bir profile sahip yolcu için bilek bantları kullanırken, Singapur evde kalma zorunlularınıb  izlenmesi için uygulamasına sahip. Singapur’da, haftalardan beri neredeyse tüm kamu binalarının girişlerinde sıcaklık ölçümleri yapıldı – kolayca bir adım daha ileri gidebilirdik ve verilerini gerçek zamanlı analiz için merkezi olabilirdi. Bu klasik bir nesnelerin interneti (IoT) senaryosu. ”

Ayrıca COVID salgınının “Endüstri 4.0’ın uzaktan operasyonlar, üretim hatlarının ve üretim tesislerinin izlenmesi ve bakımı için yetenekleri artırdığını” söyleyerek akıllı üretimin  faydalarını gösterdiğine dikkat çekti.

Granzen, “Bunun, APAC’daki üreticileri aksamalara karşı daha dayanıklı hale getirmede hayati rolü olabilir.

“Bunlardan bazılarının tamamen detaylı  bir acil müdahale sistemine dönüşmesini bekliyorum. Bu tek başına hem bir sonraki krizde daha iyisini yapmak için bir fırsat, hem de Covid-19’dan etkilenen hemen hemen tüm sektörlerde dijital dönüşümü hızlandırmak için bir fırsat. ”

Ancak, tüm krizlerde  olduğu gibi, insan hayatını korumanın en büyük öncelik olduğunu söyledi.

“Hükümetler ve özel sektör kuruluşları hangi önlemlerin kalıcı olarak uygulanacağını değerlendirirken, verileri  kullanma ihtiyacı  ile vatandaşların ve çalışanların mahremiyet kaygısı arasında doğru dengeyi bulmalılar. Bu dengeyi bulmak zor ama gerekli bir görev olacak. ”

COVID-19’un Nesnelerin İnterneti (IoT) Girişimleri Üzerindeki Etkisi

Granzen, virüs salgını ile uzmanların hareketinin kısıtlanması veya operasyonel alanların kapatılması nedeniyle mevcut nesnelerin interneti IoT girişimlerinin etkilenme riski bulunduğunu söyledi.

Birincisi, 2020 Olimpiyat Oyunlarının ertelenmesi, oyunlar sırasında kullanılacak yeni IoT çözümleri geliştiren IoT sağlayıcıları için bir darbe oldu.

“Bazen ilk ‘Akıllı Şehir’ oyunları olarak nitelendirilen Japon ve uluslararası teknoloji şirketleri tarafından konum, kalabalık yönetimi, kamu güvenliği, ulaşım yönetimi ve diğer alanlar için son teknoloji nesnelerin interneti (IoT) çözümleri geliştirmek için büyük yatırımlar yapıldı. Ertelenen oyunlar, bu şirketleri şimdilik ürünleri kullanılmıyor, ancak yatırımlar zaten yapıldı ve 2020’de hala bazı çözümlerin ticarileştirilmesini bekliyorum. ”

Granzen şunları söyledi: “ Krizden sonra nesnelerin intertinde (IoT) bir artış olacağına  inanıyorum – Covid-19 krizi gibi olağanüstü durumlar verimsiz süreçleri ve teknolojinin dar boğazlarını açığa çıkarır ve geleceğe hedefleyen kuruluşlar gerekli düzeltmeleri yaparak gelecekte sağlam olmayı şanslarını sürdüreceklerdir.

IoT, sağlık ve afet önleme, kamu güvenliği ve güvenliği, tedarik zinciri ile üretim ve üretimi modernleştirmede büyük rol oynayacak. ”

Kaynak:https://futureiot.tech/iot-developers-to-focus-more-smart-healthcare-post-covid-19/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır