Çin Hastaneleri Covid-19 Teşhisi İçin Yapay Zeka Kullanıyor

Çin Hastaneleri Covid-19 Teşhisi İçin Yapay Zeka Kullanıyor

CT akciğer taramaları okuyan yazılım öncelikle kanseri tespit etmek için kullanılmıştır. Şimdi koronavirüsün neden olduğu pnömoni belirtilerini aramak için yeniden şekillendirildi.

Şirketin CEO’su, Infervision’ın algoritması, 34 Çin hastanesinde 32.000 akciğer taramasını gözden geçirmek için kullanıldığını söylüyor.

Wuhan Üniversitesinin  Zhongnan Hastanesi,  Çin’de  İran, İtalya ve  Güney Kore şehirlerinin karantinaya alınmasına   neden olan yeni koronavirus SARS-CoV-2  in  Çinde patlak veren   Covid-19’un   merkezi  Wuhan’dadır.

Bu, yeni bir salgın  hastalığa karşı ,  modern bir klinik merkezi ile adapte olunabileceğine dair önemli bir test olmuştur.

Koronavirus’ten Çıkarılması Gereken Dersler

Zhongnan’ın radyoloji bölümünde yapılan  bir deney çalışmalarında, akciğer CT taramalarından alınan görüntülerde, Covid-19 ile ilişkili pnömoni görsel bulgularını tespit etmek için yapay zeka yazılımı kullanılmaya  devam ediyor .

Zhongnan Hastanesi’nde profesörü ve radyoloji başkanı Haibo Xu, yazılımın çok çalışan personelin hastaları taramasına yardımcı olduğunu ve daha fazla inceleme ve test için Covid-19’a sahip olma olasılığı en yüksek olanları önceliklendirdiğini söyledi.

 WIRED’e bir muhabirin proje hakkındaki sorularını yanıtlayan bir ses dosyası gönderdi ve diğer soruları e-posta ile yanıtladı.

Bir taramada pnömoniyi tespit etmek, bir kişinin hastalığa sahip olduğunu doğrulamakla kalmaz, aynı zamanda personelin hastaları daha hızlı teşhis etmesine, izole etmesine ve tedavi etmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Yazılım “Covid-19 pnömonisinin tipik işaretlerini veya kısmi işaretlerini tanımlayabilir” diye yazdı. Doktorlar daha sonra hastalığın teşhisini doğrulamak için diğer muayeneleri ve laboratuvar testlerini takip edebilir. Xu, virüsün Ocak ayındaki  yayılmasının  bölümündeki personellerin bunaldığını  söyledi.

Coronavirus : Yayılma Süreci, Alınan Önlemler ve Tedavi Çalışmaları

Zhongnan’da kullanılan yazılım , Covid-19 aracının Çin’deki 34 hastaneye konuşlandırıldığını ve 32.000’den fazla vakayı incelemek için kullanıldığını belirten Beijing Startup Infervision tarafından oluşturuldu . 2015 yılında  Google destekçisi Sequoia Capital dahil olduğu  yatırımcılardan sağlanan fonlarla kurulan girişim, Çin’in tıbta yapay zeka uygulamasını nasıl benimsediğine bir örnektir.

Çin hükümeti, yapay zeka alanındaki ulusal yatırımların bir parçası olarak sağlık hizmetleri için yapay zeka araçlarının geliştirilmesini istedi .

 

 Çin’in gizlilik konusundaki nispeten gevşek kuralları, Infervision gibi şirketlere, tıbbi, veri toplaması ,makine öğrenme algoritmalarını geliştirmek, tarama okuma gibi görevlerde ABD veya Avrupalı ​​rakiplerinden daha kolay izin veriyor .

Infervision, büyük Çin hastanelerinden toplanan yüz binlerce akciğer görüntüsünü kullanarak CT taramalarında olası akciğer problemlerini işaretleyen ana ürününü yarattı. Yazılım, Çin’deki hastanelerde kullanılmaktadır ve öncelikle potansiyel olarak kanserli akciğer nodüllerini tespit etmek için Avrupa ve ABD’deki klinikler tarafından değerlendirilmektedir .

Firma, mevcut müşterilerin akciğer taraması okuma yazılımını kullanma biçiminde ani bir değişiklik fark ettikten sonra, salgının başlarında Covid-19 dedektörü üzerinde çalışmaya başladı. 

ABD Hastalık Kontrol Merkezleri yeni hastalık nedeniyle Wuhan’a seyahat karşı Ocak ayı ortasında tavsiyesinden kısa bir süre sonra   , Hubei Eyaletindeki  hastaneler Infervision yazılımının zatürre kanıtı arayan daha önce daha az  kullanılan özelliğini kullanmaya başladı. CEO Kuan Chen’e  göre onun  “Salgından geldiğini fark ettik” diyor.

Infervision’ın Pekin’deki personeli, yeni yıl tatili boyunca mevcut pnömoni tespit algoritmalarını Covid-19 pnömonisine daha spesifik bakacak şekilde ayarlamak için çalıştı. Şirket, yeni keşfedilen pnömoninin görüntülerini, yeni hastalığı olan hastaları ilk alan Wuhan Tongji Hastanesi’nden aldı. Chen, bugün kullanılan yazılımın versiyonunun Covid-19 hastalarından 2.000’den fazla görüntü ile eğitildiğini söylüyor.

Covid-19’un kesin olarak teşhis edilmesi, vücut sıvılarında SARS-CoV-2’ye neden olan virüsü tespit etmeyi gerektirir . Testler biraz zaman aldığından ve bazı laboratuvarlar aşırı yüklendiğinden, akciğer taramalarını incelemek gibi klinik belirtiler daha önemli hale gelmiştir.

Çin Ulusal Komisyonu tarafından yayınlanan resmi Covid-19 tanı kılavuzları , göğüs CT görüntülerinin tanıda önemli bir faktör olarak kullanılmasını önermektedir . 

SARS’ın neden olduğu ,viral pinomoninin diğer formları gibi hastalıkla ilişkili  pinomoni, rodyologların  ground glass opacity dedikleri gölge üretirler.

Güney Kore’deki Seul Ulusal Üniversite Hastanesi’nde Hyungjin Kim tarafından geçen hafta yayınlanan Covid-19 akciğer taramalarını inceleyen bir makale , yapay zeka  yazılımının, radyologların hastalığı olan hastaları daha önce tanımlamasına yardımcı olarak salgınlarla uğraşan hastaneler üzerindeki yükü azaltabileceği sonucuna vardı.

Avustralya’daki Royal Adelaide Hastanesi’nde tıbbi görüntüleme araştırmaları direktörü Luke Oakden-Rayner, Infervision’ın projesinin onu “hem şüpheci hem de ihtiyatlı iyimser” yaptığını söylüyor.

Algoritmaların taramaları okuyan personelin daha hızlı çalışmasına yardımcı olabileceği düşünülebilir, ancak bu sadece radyologların zamanı bir hastanenin operasyonlarında önemli bir darboğazsa hastalar için önemli bir fark yaratabilir. Xu, bunun Zhongnan Hastanesinde bir sorun olduğunu söyledi, ancak Covid-19 hastalarının acele ettiği her hastanede durum böyle olmayabilir. Daha kesin olarak, Infervision’ın proje ile kamu profilini yükseltmek anlamına geldiğini söylüyor Oakden-Rayner.

Infervision’ın koronavirüs üzerindeki çalışması, Çin’deki salgının tetiklediği bir deney serisinin bir parçasıdır . 

Zhongnan kısa süre önce, Wuhan’da sıfırdan inşa edilmiş, 1.600 yataklı iki hastaneden biri   Leishenshan Hastanesi’ni kullanmaya başladı; Infervision’ın yeni yazılımını da kullanıyor. Çin’in klinik araştırma kayıtlarında akupunktur kullanımı da dahil olmak üzere hastalığı hedef alan 230’dan fazla çalışma listelenmektedir .

Haftalar içinde yeni tıbbi yazılım veya tedaviler geliştirmek ve test etmek ideal değildir, ancak hasta sayıları ve ölümler hem ABD’de hem de Çin’de araştırmacıların ellerini zorluyor . Şimdiye kadar, virüs için bir aşı ve etkileri için göze çarpan bir tedavi yoktur .

Infervision CEO’su Chen, Covid-19 pnömoni dedektörünün sonunda sağlık bakımı yapay zeka araçlarını denetleyen Çin Ulusal Tıbbi Ürün İdaresi’nden resmi onay alması gerektiğini söyledi. Şimdilik, öncelik doktorlara ve hastalara yardım etmektir. “Böyle tehlikeli bir salgında herhangi bir eylem için her zaman risk vardır, ancak eylemsizlik riski çok daha yüksektir” diyor.

Kaynak: https://www.wired.com/story/chinese-hospitals-deploy-ai-help-diagnose-covid-19/

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır