Avrupa İçin Tehlike Göç mü? Corona Virüs mü?

Avrupa İçin Tehlike  Göç mü?   Corona Virüs mü?

Yeni göç dalgası, Avrupa’da  Corona virüs önlemlerinin ve endişelerinin  tartışıldığı, tesbit edilen corona virüs vakalarından dolayı  yabancı düşmanlığının arttığı bir dönem den gelmiştir. Avrupa yeni göç dalgası ile artışa geçecek  yabancı düşmanlığı ve salgın  endişelerinin getireceği yeni sorunlar  ile yeni bir sınav ile karşı karşıyadır.

 

İdlib’deki saldırılar nedeniyle , Türkiye’nin Avrupa kapılarını göçmenlere açmasının ardından binlerce Suriye, İran, Irak Fas , Pakistanlıların bulunduğu göçmenler Yunanistan’a geçmek üzere harekete geçti.

2015 yılındaki göçmen akınında Türkiye ile anlaşarak göçmen dalgasından korunan Avrupa, corona virüsten korunmaya çalıştığı bir dönemde daha ağır bir göç dalgası ile karşı karşıya.

Avrupa’da 500 kişiye ulaşmış olan corona virüs nedeniyle tırmanmış olan yabancı düşmanlığı , yeni göç dalgasından sonra nasıl sonuçlar doğuracağını kestirmek çok zor görünüyor.

Avrupa’da corona virüsü engellemek için uçak seferleri kısıtladı veya iptal etti, İtalya’da bazı kasabalar karantinaya alındı. Şu ana kadar yapılan tartışmalar virüsün yabancılar tarafından getirildiği bu nedenle yabancıların girişine yönelik daha sert tedbirler alınması gerektiğini tartışan Avrupa’nın dünden itibaren başlamış olan düzensi göç karşısında nasıl bir önlem alacağı merak konusu.

Macaristan Başbakanı Viktor Urban Hungaryurban todays’e yaptığı açıklamada henüz corona virus vakası ile karşılaşmayan ülkesinin göç dalgasında ülkesini korumak için gerekli tedbirlerin alınacağını, coronavirusun Macaristan’a ulaşmasının muhtemel olduğunu, tesbit edildiğinde ülkesinin virüsün tanımlanması için gerekli teknolojilere sahip olduğunu söyledi.

Yunanıstan’da Başbakanı Kyriakos Mitsotakis perşembe günü Reuters ‘se yaptığı açıklamada Yunanistan göçmenlerinin ülkeye girişlerinde kullandıkları sınır kontrollerini sıkılaştıracağını söyledi.

Ancak dünden itibaren Türkiye’nin sınırlarını açması ile başlayan düzensiz göçün virüs salgınının kontrolünü  güçleştireceği , göçün ve salgının getireceği ağır yükün faturasının göçmenler tarafından Avrupa’ya ilk geçiş kapısı olarak görülen, aynı zamanda  ekonomik zorluklar ile mücadele eden Yunanistan için ağır olacak görünüyor.

Yeni göç dalgasında Corona virüs endişeleri ve önlemlerinin tartışıldığı bir dönemde denk gelmesi , düzensiz göçmenlerin Avrupa’da, yabancı düşmanlığının üzerinde corona virüs şüphesi ile birlikte, yabancı düşmanlığı ve salgın  endişesinin getireceği yeni sorunlar ile karşı karşıya kalacaktır.

Göçmenlere gönüllü hizmet eden kişi ve kuruluşların virüs salgınını dikkate alarak yapılacak yardımlar için  önlemler alınması gerekecektir. Diğer taraftan  göçmenlere destek olan ,onların insani koşullarda yaşamasını isteyen ve çaba sarf eden kesimlerinde salgın hastalığı artıracakları endişesi ile uzaklaşacaklarını , göçmenlerin her zamankinden daha zor şartlar ile karşı karşıya olacağını görmek zor değil.

Türkiye’nin yıllardır sınırlarında ve tüm ülkede yaşadığı göçmen  ve terör  sorununu,  sadece kendi güvenlikleri çerçevesinde  bakan ülkelerin karşı karşıya kaldığı bu düzensiz göçmen ve virüs salgını , ülkeler arasında yardımlaşmanın kendi güvenlik sınırları ile sınırlı olamaması gerektiğini göstermesi için bir ders niteliğindedir.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır