KT ve Samsung’dan 5G Altyapısında Akıllı Hastane
Bu hizmetler arasında dijital tanı patolojisi, proton tedavisi bilgilerine erişim, cerrahi öğretimi, hastalar için yapay zekâ destekli bakım ve ameliyathaneler için otonom bir robot bulunuyor.
Kore’nin en büyük telekomünikasyon şirketi KT Corporation ve Samsung Medical Center (SMC) tamamen 5G altyapısına sahip akıllı bir hastane kurmanın ilk adımı olarak birlikte geliştirdikleri yenilikçi ve 5G destekli bazı sağlık hizmetlerini duyurdular.
Pilot aşamadaki projenin bir parçası olarak, KT tarafından işletme ve proton tedavi odaları için yaratılan hizmet ortamları ile beraber SMC’de kurumsal olarak ayrılmış bir 5G ağı kuruldu.
İki ortak, Eylül 2019’da imzaladıkları iyi niyet sözleşmesi kapsamında daha iyi sağlık hizmetleri ortaya koymak için yerinde 5G teknolojilerini uyguluyorlar.Bu hizmetler arasında dijital tanı patolojisi, proton tedavisi bilgilerine erişim, cerrahi öğretimi, hastalar için yapay zekâ destekli bakım ve ameliyathaneler için otonom bir robot bulunuyor.
5G’NİN FAYDALARI
Şimdiye kadar Kore’nin en büyük hastanelerinden birinde uygulanan tanısal patolojide, ameliyat sırasında hastadan alınarak analiz için işlem gören dokular komşu bir odada bulunan patologlara gönderildi. Bu işlem, 20 dakikaya kadar ileri geri yürümeyi gerektiriyordu. Bu durumun patologların yerinde grup analizleri yapmasını zorlaştırdığı görüldü.
Hasta koşullarının belirlenmesinde kritik öneme sahip olan ameliyat sırasında elde edilen patolojik verilere hızlı ve kesintisiz erişim, ultra yüksek hız ve ultra düşük gecikme süresine sahip bir 5G ağı tarafından sağlanabilecek. Ağ, Patoloji Departmanının her biri yaklaşık 4GB veri içeren materyallere erişmesini sağlayarak daha iyi sağlık hizmetleri sağlıyor.
Ameliyathaneler cerrahlar, hemşireler ve genellikle tıp öğrencilerinin yakından gözlemleyebilmesi için tıbbi ekipmanlarla beraber oldukça kalabalık olabiliyor. Etkili öğretimi kolaylaştırmak için KT, SMC ile işbirliği içinde 5G destekli bir eğitim programı geliştirdi.
Program, ameliyathanedeki cerrahların 5G ağındaki eşzamanlı kameraları kullanarak ayrı bir konferans odasında bulunan çok sayıda sağlık stajyerinebilgilerini aktarmalarınıolanak tanıyor. Cerrahların bakış açısıyla gerçek zamanlı olarak ses ve yüksek kaliteli video görüntüleri sağlıyor.
Yapay zekâ destekli, KT’nin GiGAGenie motorunda çalışan Smart Care Giver adlı bir hasta bakım platformu, hastaların hastane odalarını sesli komutla kontrol edebilmelerini sağlıyor. Ayrıca, hastaların sağlık durumları düzenli olarak izlenirkenacil durumlarda sağlık personellerinin zamanında müdahale edebilmesi için de olanak sağlıyor.
Ameliyathane yardımına yönelik otonom robotların, tıbbi atıklarla temas yoluyla ortaya çıkan ikincil ve üçüncül enfeksiyonları azaltması ve atık bertarafında insan kaynağı maliyetlerini düşürmesi bekleniyor. Ek olarak, 5G altyapısına sahipağ robotlar ve terminallerle veri alışverişinde kesintiyi ve gecikmeyi en aza indirecektir.
BÜYÜK TREND
Güney Kore, gelişmiş sağlık teknolojileri üretiminde bölgede ön saflarda yer alıyor. Healthcare IT News’e göre, geçtiğimiz Nisan ayında, Yonsei Üniversitesi Sağlık Sistemi, SK Telecom ile 5G ağı kurmak ve Şubat 2020’de açılması planlanan YonginSeverance Hastanesi için özel çözümler geliştirmek üzere bir iyi niyet sözleşmesi imzaladı.
2020’deki trendler hakkında HIT’de yayınlanan bir makalede, EHR ve uygulama yönetimi yazılımı tedarikçisi AdvancedMD’nin başkan yardımcısı ve ürün başkanı Tim Costantino, 5G’nin iki önemli fayda sağlayacağını öngörüyor: “artan hız/kapasite ve daha düşük gecikme süresi.” Altyapı şu anda inşa ediliyor ve geliştirmeler 2020’de önemli ölçüde hız kazanacak.
SMCakıllı hastane projesinden sorumlu Profesör Park Seung-Woo yaptığı açıklamada, “Gerçekleşen yeni hizmetlere dayanarak, hastalar, sağlık personelleri ve ziyaretçiler de dâhil olmak üzere tüm müşterilerimize kolaylık sağlamak için KT ile işbirliğimizi sürdüreceğiz,” dedi.
Kaynak: https://www.healthcareitnews.com/news/asia-pacific/kt-and-samsung-medical-center-develop-5g-medical-service