Nobel İlaç Ulkar Kimya Ar-Ge Merkezi Oldu

Nobel İlaç  Ulkar Kimya Ar-Ge Merkezi Oldu

2002 yılında Türkiye’nin ilaç alanında ilk Ar-Ge Merkezini açan Nobel İlaç, 2014 yılında T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Ar-Ge Merkezi onayı almıştı. Nobel’in ilaç hammadde üretimini yapan Ulkar Kimya İlaç Hammadde ve Mikropellet Üretim Tesisi, bu yıl yedincisi düzenlenen Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar-Ge Merkezleri Ödül Töreni’nde Ar-Ge merkezi belgesini aldı. Ar-Ge Merkezi belgesini T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’tan teslim alan Ulkar Kimya Genel Müdürü Berkant Köseoğlu, ilaç hammaddesi ve mikropellet üretim tesisleri bünyesindeki Ar-Ge merkezinin geliştirdiği ve geliştireceği; nadir hastalıklar, onkolojik ilaç hammaddeleri ile Nobel İlaç’ın Türkiye ve dünya pazarlarının güçlü bir oyuncusu olması hedefine destek vereceğini belirtti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 26 Aralık 2018 tarihinde tescil edilen Ulkar Kimya Ar-Ge Merkezi, Tekirdağ Çerkezköy’de bulunuyor. İlaç hammaddesi ve üzeri kaplanmış mikropellet üretiminde uzmanlaşmış olan tesis, Avrupa, CIS, Asya ve Güney Amerika ülkelerine ilaç hammaddesi ve kaplanmış mikropellet ihrac etmekte. Tesiste üretilen ilaç hammaddeleri mide ve bağırsak hastalıkları, kalp, damar hastalıkları ve hipertansiyon ile kanser ve nadir hastalıklara yönelik ürünleri kapsıyor.

Ulkar Kimya Genel Müdürü Berkant Köseoğlu, Ar-Ge merkezi ile ilgili olarak şöyle bilgi verdi: “Ar-Ge merkezimizde proje bazlı gruplar halinde çalışarak kısa ve orta vadeli süreçte tedarik açısından güçlük çekilen ve hiç bulunmayan ilaç hammaddelerine öncelik verilerek proses geliştirmeleri yapılmaktadır. Ayrıca geliştirilen bu projelerin, daha verimli, daha çevreci ve daha ekonomik prosesler haline getirilmesine de odaklanılmaktadır. Ar-Ge sürecimiz sadece proses geliştirmeyi değil, ilaç hammaddesinin, laboratuvar sentez çalışmalarından üretim kısmında valide edilmesine, metod geliştirilmesinden ürün dosyasının oluşturulmasına kadar var olan tüm kademeleri kapsamaktadır. Öte yandan yabancı firmalarla teknoloji transferi kapsamındaki iş birliklerimiz ve TÜBİTAK ile TEYDEB kapsamındaki projelerimiz de devam edecektir.

Ulkar Kimya’da oluşturduğumuz Ar-Ge’den üretime geçiş sinerjisinin, Ar-Ge merkezi olduktan sonra katlanarak artacağına inanıyoruz. Amacımız kaliteye verdiğimiz önemi geliştirme aşamasında da ön plana alarak tek seferde doğru üretim için sahip olduğumuz deneyim, eğitim, iletişim ve koordinasyonu üst seviye tutmaktır.”

Nobel İlaç, Ar-Ge yatırımları ile dikkat çekiyor

1964 yılından bugüne yarım asrı aşkın tecrübesi ile Nobel, Türkiye’de üç, Kazakistan ve Özbekistan’da da birer tane olmak üzere toplam beş tesisiyle faaliyet gösterirken 20 ülkede kendi organizasyonları ile tanıtım ve satış çalışmalarını yürütüyor.

Alanında uzman yaklaşık 3.000 kişilik uzman kadrosu bulunan Nobel, uluslararası standartlara göre ürettiği nitelikli ürünlerini yaklaşık 50 ülkeye ihraç ediyor. İthalatın yüksek olduğu ilaç sektöründe 2018 yılında Eczacılık Ürünleri kategorisinde birinciliği elinde bulunduran Nobel, dış ticaret açığı vermeyen Türkiye’deki tek ilaç firması konumunda.

Nobel’in başarısında Ar-Ge yatırımlarının payı büyük. İlaç hammadde üretimi ve Ar-Ge tesisinin sayılı olduğu ülkemizde Nobel İlaç’ın bu alanda yaptığı yatırımlar dikkat çekiyor, cirosunun %5’ini Ar-Ge’ye ayırırken bu alanda önemli bir istihdam olanağı da sunuyor. Yüksek bilgi birikimine sahip uzman kadrosu ve ileri teknoloji laboratuarlarıyla Türkiye’de 3 ayrı lokasyonda (Düzce, Gebze ve Çerkezköy) Ar-Ge faaliyetlerini sürdürüyor.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır