Türkiye’nin İlk Yerli Aşı Enstitüsü Hacettepe’de

Türkiye’nin İlk Yerli Aşı Enstitüsü Hacettepe’de

Türkiye’nin yerli üretim yapabilecek ilk aşı enstitüsü kuruldu. Hacettepe Üniversitesindeki enstitü, Türkiye’nin aşı politikalarını belirleyecek ve uzmanlar yetiştirecek. Türkiye’nin ilk ve tek aşı enstitüsü, Hacettepe Üniversitesi bünyesinde açıldı. Dünyadaki aşı politikalarına yön veren uzmanları kadrosuna alan enstitü, Türkiye’nin yerli aşı üretiminin bir parçası olacak.

Enstitüde Türkiye’nin aşı politikaları belirlenecek. Hem uzmanlar yetiştirilecek hem de aşı üretimi yapılacak. 

En son teknoloji ile donatılan enstitünün laboratuvarları, yeni aşı geliştirebilecek kapasitede.

Hacettepe Aşı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Serhat Ünal, Türkiye’nin kendi aşılarını yapmaya çalışan bir ülke olduğunu söyleyerek aşının kritik ve stratejik bir ürün olduğunu ifade etti.

Laboratuvarların oldukça gelişmiş olduğunu belirten Ünal, aynı zamanda aşı üretimine katkı sunacak elemanların yetiştirilmesi amacıyla kurulduğunu söyledi.

Aşı enstitüsünde kullanılan dünya standartlarındaki cihazlar, Türkiye’nin yerli aşı üretimine büyük katkı sağlayacak.

Enstitü, aşı reddine karşı da çalışma yapacak

Prof. Dr. Serhat Ünal, toplumun aşı konusunda tereddüdü olmaması gerektiğini söyleyerek, “Mevcut aşıların yaygınlaştırılması, uygulanması, aşı tereddüdü ile ilgili politika geliştirilmesi ile ilgili çalışmalar yapılacak. Aşı gibi önemli konuda eğitim araştırma ve toplum bilinçlendirmesi konusunda araştırmalar yapılacak.” dedi. 

Enstitü, hem çocukluk çağı hem de erişkinlerde aşının önemi konusunda toplumu bilinçlendirici etkinlikler düzenleyecek. 

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır