21 Yılda Sağlık Hizmetleri : Veri paylaşımı, güçlü tüketiciler, büyük atılımlar

21 Yılda Sağlık Hizmetleri : Veri paylaşımı, güçlü tüketiciler, büyük atılımlar

2040’a doğru ilerlerken Deloitte, sağlıkta birlikte çalışmadaki gelişmeler, hasta erişimindeki gelişmeler ve büyük medical keşiflerle daha iyi sağlık için temel değişikliklerin olmasını ön görüyor.

Önümüzdeki yirmi yılda sağlıkta birlikte çalışabilirlik, tüketicinin artan şeffaflık talebi, genetik ve biyoloji alanlarında çok kapsamlı gelişmeler ön plana çıkacak.

Gelişmelerin Önemi

Bunlar, Deloitte’in sağlık hizmetlerinin geleceği üzerine hazırladığı son raporunun altı önemli çıkarımı veri paylaşımının artışını ve veri eş işlenirliği, sağlık hizmetlerine erişimin artışı,sağlık hizmeti tüketicilerinin güçlenmesi, davranış değişimleri ve bütük bilimsel atılımları içeriyor.

Deloitte, geçtiğimiz hafta dört sağlık hizmeti ürününden oluşan, halk sağlığından kişiselleştirilmiş bakıma ve her biri  Salesforce Health Cloud ile çalışan, geniş kapsamlı bir alanı hedef alan  ConvergeHEALTH Connect’in piyasaya sürüleceğini açıkladı. Bu ürünün Amerikan sağlık hizmetlerinin geleceğini ciddi ölçüde etkilemesi bekleniyor.

Aslında, bu yılın başında yayınlanan ve 2040’a bakış temalı bir diğer rapora dayanarak hazırlanan Deloitte’in bu son raporunda araştırmacılar günümüzden 14 – 21 yıl sonrası için tedavi edilemeyen bir hastalığın kalmayacağını, hücre ve gen terapilerinin kitleler için ekonomik anlamda ulaşılabilir hale geleceğini ön görüyorlar.

Çeşitli dijital aygıtlara erişimi olan güçlendirilmiş tüketiciler, sağlık alanında ürünlerin iyileştirilmesine yardımcı olacaklardır. Deloitte, yedi ile 14 yıl aralığında, tüketicilerin dörtte üçünün uygun fiyatlı dijital bakım aygıtlarına erişebileceğini ön görüyor.

Dahası bu gibi aygıtlar, tüketicilerin profesyonel bakım arayışlarına yönelik daha bilinçli kararlar almalarını sağlayacaktır. Sürekli çalışan biyometrik sensörler, mobil uygulamalar ve diğer dijital aygıtlar hastalıkların önlenmesini büyük ölçüde sağlayacaktır ve evde bakımı kolaylaştıracaktır.

Daha Büyük

Daha geniş anlamda tüketiciler, dijital araçları sağlık alanında daha iyi seçimler yapmak adına kullanacaklar. Deloitte son raporu ile dijital bağlanma programlarının doğru tasarlanması halinde insanların sağlık alışkanlıklarını yukarı çekeceğini işaret ediyor.

Rapor, kullanıcıların veri paylaşma isteği arttıkça, veri kullanımında ve toplanmasında şeffaflık arttıkça ve kullanıcıların daha fazla bilgi paylaşma konusunda istekleri ve güvenleri arttıkça, daha büyük veri setleri popülasyonun sağlığı hakkında daha bütüncül bir bakış açısı sağlayacaktır.

Deloitte, 2018’de by the Centers for Medicare & Medicaid Services tarafından kullanıma sunulan, 53 milyon Medicare kullanıcısının sağlık bilgilerine telefon ve diğer kişisel cihazlardan ulaşarak son dört saatin verisini toplayan Blue Button 2.0 programından alıntı yapıyor.

Bu arada şubatta yayınlanan, CMS ve Ulusal Sağlık Bilgi Teknolojisi Koordinatörlük Ofisi’nce önerilen kurallar, Amerikan sağlık sisteminde veri eş işlenirliğini yükseltecektir. Bu, hızla artan verinin analizinde faydalı olabilecek önemli bir gelişme.

Mülakattan Alıntılar

Deloitte Danışmanlık Biyoloji ve Sağlık Hizmetleri Uygulamaları müdürü David Betts “Teknolojinin üstel büyümesinin ve yeterliliklerin, kullanıcılara getirileri yadsınamaz” diyor. “Günümüzde kuruluşların, yeni teknolojileri özellikle kullanıcıların kişisel sağlık yönetimlerini göz önünde bulundurarak geliştirdiklerini görüyoruz, tüketici talepleri konusunda bildiklerimizi dikkate alarak, bu sağlık teknolojilerinin kullanıcılar tarafından benimsenmesini bekliyoruz.”

Ayrıca Betts “Bireyin sağlığındaki anlık değişimleri algılayan, çok sayıda uyarıcısı olan bir ortam düşünün, böyle bir ortamda kişinin sağlıklı halinden hastalık haline geçiş anını belirleyebilirdik ve bu durum mikro müdahalelere olanak sağlardı. Bu şekilde pek çok hastalığa erken müdahale mümkün olurdu.” diyerek ekliyor. “Bu gibi teknolojilerin, odağı, hastalığı tedavi etmekten, sağlıklılık halini sürdürmeye kaydıracağına inanıyoruz.”

Kaynak: https://www.healthcareitnews.com/news/healthcare-21-years-data-sharing-empowered-consumers-big-breakthroughs

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır