Sanal Gerçeklik Teknolojilerinin Klinik Vakalarda Kullanımı

Sanal Gerçeklik Teknolojilerinin Klinik Vakalarda Kullanımı

Sanal Gerçeklik Gözlüklerinin klinik vakalarında kullanımı

Bilim kurgu fanlarının, oyuncuların ya da heyecan arayanların son zamanlarda vazgeçilmezleri arasına giren sanal gerçeklik gözlüklerinin kullanım alanları da gün geçtikçe artmaktadır. Öyle ki uzmanlar bir süredir sanal gerçeklik gözlüklerini klinikler de test etmeye başladı. Peki bu deneyler gerçekten de işe yaradı mı?

Brennan M. Spiegel ve ekibi teknolojik ürünleri klineğe adapte ederek bize geleceğin tedavi yöntemleri hakkında net bilgiler sundular.

Tabi bu süreç kolay olmadı. Ekip; derin araştırmalar, teknoloji izlenimleri, hastaların ikna süreçleri gibi zorlu aşamalardan geçerek yola koyuldu.

Deney süreci ilk olarak 5 Ağustos 2015 ve 31 Aralık 2015 tarihleri arasında, klinikte yatan hastalarla rızaları alınarak gerçekleştirdi. Hastalara, Samsung Gear sanal gerçeklik gözlüğü (VR) takılarak, 20 dakikaya kadar eğlenceli bir dünyayı deneyimleyeme imkanı sunuldu.

Hastalardan bazısı İzlanda’ya seyahat etmeyi bazısı da bir sanat stüdyosunun çalışmalarına katılmayı ya da okyanustaki balinalarla yüzemeyi denedi. Spiegel, deneyin gerçekten işe yaradığını, olumlu tepkiler aldıklarını, hastaların eğlendiklerini ve morallerinin yükseldiğini açıkladı. İlk aşama için bu deney ekip için yeterli oldu ve çalışmalarını daha da hızlandırdılar.

Sanal gerçeklik gözlüğünün kliniklerdeki en başarılı uygulaması kronik ağrılar çeken hastalar üzerinde kullanımı oldu.

2017 yılında yeni bir deneye koyulan Spiegel ve ekibi; gastrointestinal, kardiyak, nörolojik ve cerrahi sonrası ağrı çeken 100 hastayı deney için ikna ettiler. Hastalardan 50 tanesine 15 dakikalık sakin müzik eşliğinde doğada yürüyüş videosu izlettirdiler. Diğer 50 hastaya ise sanal gerçeklik gözlüğüyle özellikle yatağa mahkum hastalar için tasarlanmış 15 dakikalık bir ağrı karşıtı video oyununu izlettiler.

Sonuçlara bakıldığında doğa videosunu izleyen 100 hastanın ağrı skorlarında yüzde 13’lük bir düşüş yaşarken, sanal gerçeklik oyunu izleyen hastalarda ağrı düzeyleri yüzde 24 azaldı. Sanal gerçeklik gerçekten de işe yaramıştı fakat yine de daha fazla teyit gerekti.

Spiegel, şu anda boylamsal sonuçlarını ölçmek için 120 hasta ile daha büyük bir araştırma yaptıklarını ve önümüzdeki 6-8 ay içinde daha fazla sonuç almayı planladıklarını ifade etmekte.

Yan etki konusuna gelirsek çoğu vakada, hastalar VR deneyimini eğlenceli, sürükleyici ve keyifli buldu. Kayda değer bir yan etki henüz gözlenmedi.

Temel hedef kanser

Projelerde temel amaç sanal gerçeklik teknolojisi yardımı ile özellikle kanser hastalarının zorlu kemoterapi süreçlerinde oluşan stres ve ağrıları minimalize ederek onlara yardımcı olmak. Hastalar bu sayede bulunduğu kapalı ortamlardan arındırılarak eğlenceli bir dünyaya giriyor. Teknolojinin sağlık sektörüne uyarlanmasıyla ilerleyen yıllarda birçok hastalığın kolayca önlenmesi ve tedavi edilmesi amaçlanıyor.

Kaynaklar:

http://medicalfuturist.com/virtual-reality-used-clinical-practice/http://bio.csmc.edu/view/15718/brennan-m-spiegel.aspx

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır