Bursa Şehir Hastanesinde Yürüme robotu

Bursa Şehir Hastanesinde Yürüme robotu

Türkiye’de sayılı merkezlerde bulunan yürüme robotu, Bursa Şehir Hastanesi’nde de felç hastalarına umut oluyor. Yürüme robotuyla yürüme fonksiyonunu kısmen ya da tamamen kaybetmiş hastalara yeniden yürüme yetisi kazandırmak mümkün olabiliyor.

Bursa Şehir Hastanesi, sağlık alanındaki ileri teknoloji donanımı ile felçli hastalara da umut oluyor. Hastane bünyesindeki Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde bulunan yürüme robotu, felç geçirmiş hastalar ile omurilik yaralanması ve travmatik beyin hasarı bulunan, MS, Parkinson gibi nörolojik hastalığı olan kişilerde başarılı sonuçlar veriyor.


Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, yürüme robotunun felçli hastaların tedavisindeki etkinliğinin tüm dünyada kanıtlanmış olduğunu belirtti. Yürüme robotunun, bağlantı aparatları değiştirilerek hem çocuk hem yetişkin hastalarda kullanılabildiğini belirten Akan, “Robotumuz, yürüme yeteneğini kaybetmiş kişilerde normal yürümeyi ritmik bir biçimde ve çok tekrarla yaptırıp, buralardan kaynaklanan sinir sinyallerinin omurilik ve beynin ilgili merkezlerine giderek yeniden aktive olmalarını sağlamaktadır. Çocuk hasta rehabilitasyonunda yürüyüş robotu kullanımı oldukça güvenli. Çok tekrara izin veren robot, sanal gerçeklik modülleri ile oyun gibi algılanarak tedaviye devamlılığı artırırken, hem yürüyüşe hem el- göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olmaktadır” dedi.

HASTA YÜRÜME HİSSİNİ TADIYOR

Yürüme robotuna alınan hastanın, yürüme bandının üzerinde askılarla yukarı alındıktan sonra bacakların iki yanına yerleştirilen robotik kısımlar sayesinde normal yürüyüşe benzer hareket yapılabildiğini anlatan Dr. Akan, şunları söyledi:

“Hastanın vücut ağırlığı, yürümenin temposu ve şekli bilgisayar programıyla kontrol edilirken, ayrıca hasta karşısındaki aynadan veya sanal gerçeklik ekranından da durumunu izleyebiliyor. Sistemin en önemli avantajını, normal yürümeye çok benzeyen şekilde hareketler yaptırması ve beyindeki merkezleri sürekli uyarması oluşturuyor. Sanal gerçeklik ekranında hasta farklı ortamlarda yürüme hissi algıladığından veya aynada kendisini yürürken gördüğünden tedavi boyunca hiç sıkılmadan yürüyüş egzersizlerini yapabiliyor. Bu yöntemle hastaların iyileşme süreci hızlandığı gibi yürüme şekilleri de normale yakın biçimlerde gelişebiliyor.”

Dr. Özcan Akan, yürüme robotunun inme (beyin felci), omurilik felci, serebral palsi (çocuk beyin felci), travmatik beyin hasarı, Parkinson, multipl skleroz (MS), transvers miyelit (nadir nörolojik bozukluk), guillain barre sendromu, kalça ve diz protez ameliyatları sonrası ile ön ve arka çapraz bağ ameliyatları sonrasında başarıyla uygulanabildiğini kaydetti.

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır