5G Nedir ? Sağlığa Olumsuz Etkisi Varmı ?

5G Nedir ? Sağlığa Olumsuz Etkisi Varmı ?

5G, mobil iletişimimizi sağlayan hücresel ağların 4G den sonra gelecek olan  5. nesil teknolojisini tanımlar.  Şu ana kadar telefonlar arası iletişim için kullandığımız teknolojinin nesnelerin  iletişiminde kullanılacağı anlamına gelmektedir. 5G teknolojisi  yüksek hızda kablosuz veri alışverişi sağlaması ile ön plana çıkan bir teknolojidir. 5G ile gecikme süreleri çok düşecek, aynı anda  çok fazla bağlantı noktasına hizmet verebilecek yüksek performanslı bir iletişim ağıdır.

5G ile Hangi Yenilikler Gelecek ?

Genel olarak, 5G kullanım senaryoları  üç ana  hizmet kategorisine ayrılabilir:

  • Geliştirilmiş Mobil Geniş Bant: 5G sadece akıllı telefonlarımızı daha iyi hale getirmekle kalmayacak, aynı zamanda daha hızlı, daha düzenli veri hızları, daha düşük gecikme ve bit başına maliyet ile VR ve AR gibi yeni  deneyimleri de artıracak.
  • Hassas görev iletişimi: 5G, kritik altyapıyı, araçları ve tıbbi prosedürleri uzaktan kontrol etmek gibi ultra güvenilir / kullanılabilir, düşük gecikme süreleriyle endüstrileri dönüştürebilen yeni hizmetler sağlayacaktır.
  • Nesnelerin İnterneti: 5G, son derece yalın / düşük maliyetli çözümler sunmak için veri hızlarını, gücü ve hareketliliği azaltma yeteneği sayesinde neredeyse her şeye çok sayıda gömülü sensörü sorunsuz bir şekilde bağlayacaktır.
  • 5G’yi tanımlayan bir özellik de ileri uyumluluk için tasarımdır – bugün bilinmeyen gelecekteki hizmetleri esnek bir şekilde destekleme yeteneği.

5G yeni bir ağ türü: sadece günümüzün mobil geniş bant hizmetlerini geliştirmekle kalmayacak, aynı zamanda çok çeşitli cihaz ve hizmetleri destekleyecek ve yeni endüstriler için daha iyi performans, verimlilik ve maliyet avantajı sağlayacaktır. 5G nesnelerin interneti hizmetlerinin sıçrama yapmasını sağlayacak,özellikle Covid-19 sonrasında sağlık uygulamalarında  gelişmeler olması beklenmektedir. 5G, perakendeden eğitime, ulaştırmadan eğlenceye ve aradaki her şeye bağlı hizmetler ile çok çeşitli endüstrileri yeniden tanımlayacak. 5G’yi otomobil ve elektrik kadar önemli  bir teknolojik dönüşüm  olarak görüyoruz.

Simgesel bir 5G ekonomi çalışması ile, 5G’nin tüm ekonomik etkisinin 2035’e kadar dünya çapında gerçekleştirileceğini ve çok çeşitli endüstrileri destekleyeceğini ve potansiyel olarak 12 trilyon dolar değerinde mal ve hizmet üreteceğini bulduk.

Çalışma aynı zamanda 5G değer zincirinin (OEM’ler, operatörler, içerik oluşturucular, uygulama geliştiricileri ve tüketiciler) 2035 yılına kadar toplam 3.5 trilyon dolara kadar değer üretebileceğini ve 22 milyona kadar işi veya her biri için birden fazla işi destekleyebileceğini ortaya koydu.Tabii ki, henüz tam olarak tanımlanmayan veya bugün bile bilinmeyen birçok yeni ortaya çıkan ve yeni uygulama var. Bu yüzden tam “5G etkisinin” ne olacağını sadece zaman gösterecek.

COVID-19 Sonrası  Nesnelerin İnterneti ile Akıllı Sağlık

VR yoluyla inme rehabilitasyonu yapmanın bir yolu; iyileşmenizi takip eden akıllı bandajlar  Bu fikirlerin tümü, 5G’nin yüksek bant genişliği, düşük gecikme süresi veya düşük güç-düşük maliyetli yönlerine ihtiyaç duyar.

Taşıyıcının Açık İnovasyon Laboratuarı’nda yüksek çözünürlüklü kablosuz güvenlik kameraları, oyun akışı ve sanal gerçeklik fizik terapisi yapılabilecek

Köşe yazarı Michael Miller, 5G’nin limanları ve endüstriyel robotları otomatikleştirmek gibi endüstriyel kullanımlar için en önemli olacağını düşünüyor .

Sürücüsüz araçların gerçekten harekete geçmek için 5G’ye ihtiyaç duyabilecek. İlk nesil sürücüsüz otomobiller kendi kendine yetecek, ancak gelecek nesiller güvenliği artırmak ve trafiği yönetmek için diğer otomobillerle ve akıllı yollarla etkileşime girecek. Temel olarak, yoldaki her şey diğer her şeyle konuşacak.

5G küçük, ucuz, düşük güçlü cihazlar ile çalışabilecek, bu yüzden internete çok sayıda küçük nesne ve farklı ortam sensörü bağlanacaktır.

5G’nin getirebileceği en büyük değişiklik sanal ve artırılmış gerçekliktir. Telefonlar VR kulaklıklarla kullanılmak üzere tasarlanan cihazlara dönüştükçe, 5G’nin çok düşük gecikme süresi ve tutarlı hızları, isterseniz ve istediğiniz zaman size internet destekli bir dünya sağlayacaktır.

5G Nasıl  Çalışır?

4G LTE gibi, 5G de OFDM (Bakınız 1) tabanlıdır ve aynı mobil ağ ilkelerine dayanarak çalışacaktır. Bununla birlikte, yeni 5G NR (Yeni Radyo) hava arayüzü OFDM’yi daha yüksek derecede esneklik ve ölçeklenebilirlik sağlamak için daha da geliştirecektir

5G, 4G LTE’ye kıyasla sadece daha hızlı, daha iyi mobil geniş bant hizmetleri sunmakla kalmayacak, aynı zamanda kritik görev iletişimleri ve devasa IoT’yi bağlamak gibi yeni hizmet alanlarına da genişleyecek . Bu, yeni bir bağımsız TDD alt çerçeve tasarımı gibi birçok yeni 5G NR hava arayüzü tasarım tekniği ile etkinleştirilir;

1-OFDM- (Orthogonal Frequency Division Multiplexing – Dik Frekans Bölmeli Çoğullama)
Bu teknikle data sayısal olarak modüle edilir ve yüksek hızlı data sembolleri alt kanallara bölünür. IFFT, Inverse Fast Fourier Transform (Ters Hızlı Fourier Dönüşümü) işlemiyle düşük hızlı alt semboller üretilir. Alt semboller toplanarak da OFDM, Orthogonal Frequency Division Multiplexing (Dik Frekans Bölmeli Çoğullama) sembolü elde edilir. Kısaca OFDM veri akışını düşük hızlı alt taşıyıcılara bölerek paralel kanallarda iletimini sağlar. OFDM’in avantajları arasında şunlar bulunmaktadır: (Kaynak İTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı)

5G’nin riskleri neler?

Salaets’e göre 5G hizmeti 2020 ila 2022 yılları arasında kullanmaya başlayabileceğiz ve bu teknolojinin de her teknoloji gibi bazı riskleri bulunuyor. O riskleri şöyle anlatıyor

“5G yüzbinlerce yeni anten ve baz istasyonu kurulmasını gerektiyor. Bunun sağlığımız üzerinde uzun vadeli etkilerinden endişe duyan çok sayıda insan var. Bunun yanında 5G bir önceki 4G’ye kıyasla daha yüksek güvenlik riskleri içeriyor çünkü daha fazla arka kapı uygulaması ve açıkları mevcut.”

Elektromanyetik dalgalar, yüksek frekanslarda kansere neden olma riski taşıdığına inanılan elektromanyetik radyasyon yayar.

Bununla birlikte, 5G frekansları gibi düşük frekanslar, hücrelere nüfuz edebileceği ve hücrelere zarar verebileceği düşünülmeyen iyonize olmayan bir radyasyon formu üretir.

5G frekansları, 4G ve diğer önceki ağlardan daha yüksek olabilir, ancak yine de uluslararası kılavuzlarda belirtilen sınırlardan çok daha düşüktür.

Mobil ağda ayrıntılı bir rehberi olan Dünya Sağlık Örgütü, “çok fazla araştırma” yapıldıktan sonra  “hiçbir olumsuz sağlık etkisi kablosuz teknolojilere maruz kalma ile nedensel olarak ilişkilendirilmedi” dedi.

5G tarafından kullanılan frekanslar üzerinde sadece birkaç çalışmanın gerçekleştirildiğini, ancak “genel maruziyetin uluslararası kuralların altında kalması koşuluyla, halk sağlığı için herhangi bir sonuç beklenmediğini” kaydetti.

 

Kaynak

https://www.euronews.com/2020/04/04/is-coronavirus-a-cover-up-for-deadly-effects-of-5g-technology-euronews-answers

https://www.qualcomm.com/invention/5g/what-is-5g

https://tr.euronews.com/2020/01/14/5g-mobil-teknolojisi-nedir-ne-kadar-hizlidir-ve-hayatimizi-nasil-degistirecek-3g-4g-ve-5g

https://www.qualcomm.com/invention/5g/what-is-5g

Nurettin Altunbudak

Manisa Soma doğumlu, Balıkesir lisesi Mezunu. ODTÜ Fizik Bölümünde okudu. Hastane Bilgi Yönetim Sistemi ve Sağlık Bilgi Yönetim Sistemi firmalarında 25 yılı aşkın yöneticilik yaptı. Sağlık Bakanlığı "Halk Sağlığı Laboratuvar Bilgi Sistemi", "Ulusal Hastane Enfeksiyon Sürveyans Yazılımı", Ana Çocuk Sağlığı "Ulusal Neonatal Topuk Kanı Tarama Yazılımı", G2G kapsamında, Hollanda Ulusal Sağlık Enstitüsü işbirliği ile "Ulusal Zehir Bilgi Sistemi", "Ulusal Tüberküloz Bilgi Sistemi", "Web Tabanlı Halk sağlığı Klinik Dışı laboratuvar Bilgi Sistemi" projelerinde yöneticilik yapmıştır. 2015 Yılında, Sağlık Bilişimi Yöneticileri (Sabiyed) Dernek Başkanlığı yapmıştır. Hastanelerin HIMMS akreditasyon süreçlerinde danışmanlık, eğitmenlik yapmıştır. Şu anda saglikteknoloji.com Genel yayın yönetmenliği ve sağlık bilişimi konularında danışmanlık yapmaktadır